Mitä tarkoittaa E-hyväksyntä lisävaloissa?

ECE-maissa (Economic Commission for Europe / YK:n Euroopan talouskomissio) on käytössä yhteiset valaisimia koskevat normit. Jotta lisävaloa voidaan käyttää laillisesti tieliikenteessä, se pitää olla E-hyväksytty kaukovaloksi, toisin sanoen valaisimella pitää olla ECE R112-hyväksyntä. Hyväksyntä ilmenee yleensä valaisimen lasissa tai rungossa olevasta E-merkistä ja valaisimen referenssiluvusta. 

Valaisin merkitään E-merkinnällä, kun säädetyt normit on valaisimessa täytetty. Samasta merkinnästä käy ilmi myös mihin käyttöön valaisin on hyväksytty ja E-kirjaimen perässä oleva numero kertoo missä maassa hyväksyntä on tehty. Merkinnän nuolet kertovat kumman puoleiseen liikenteeseen valaisin on hyväksytty.

Mitä E-merkinnästä voi lukea?

E-merkinnästä löytyy valaisimen tyyppi. Alta löytyy luettelo tavallisimmista ajovalojen valaisintyypeistä:

  • H tarkoittaa halogeenipolttimoa
  • D xenon-polttimoa
  • C lähivaloa
  • R kaukovaloa

Otetaan esimerkki E-merkinnästä.

HCR-yhdistelmä tarkoittaa umpiota, josta löytyy lähi- ja kaukovalo halogeenipolttimolla. Muita merkintöjä ovat esimerkiksi DR, jossa on kaukovalo xenon polttimolla, X tarkoittaa mukautuvia ajovaloja/AFS, PL taas mukautuvat ajovalot/AFS muovilinssillä, ja MD mukautuvat ajovalot/AFS led-moduulilla.

Tavanomaisesti lisävaloissa törmää merkintöihin HR (halogeeni- ja led-lisävaloille) tai DR (xenon-lisävaloille).

Esimerkki E-merkinnästä

Tarkista merkinnät kahdesti ja kadut harvemmin

Lisävalokaupoilla kannattaa olla tarkkana, sillä etenkin ulkomaiset verkkokaupat myyvät ns. ”E-hyväksyttyjä” lisäkaukovaloja, joiden E-merkki vain ECE R10-hyväksyntään. Kyseinen hyväksyntä kertoo ainoastaan tuotteen radiohäiriösuojasta, eikä tarkoita sitä, että tuote olisi hyväksytty valaisimeksi tieliikennekäytössä. Huomioi, että valaisimen E-merkin yhteydestä löytyy E-merkin lisäksi valaisimen tyyppi ja referenssiluku. Parhaiten vältät pettymykset katsastusasemalla tai poliisin valoratsiassa ostamalla lisävalot asiantuntevalta myyjältä.

Nyt tiedät, mitä eri merkinnät E-hyväksynnän yhteydessä merkitsevät.
Tervetuloa ostoksille verkkokauppaamme!