Miten valitsen oikean lisävalon? Lue ohjeet oppaasta!

Lisävalojen valikoima on laaja ja vaihtoehtoja löytyy moneen lähtöön. Ymmärrämme, että sen parhaan lisävalon löytäminen voi olla haastavaa, joten kirjoitimme tämän oppaan auttamaan sinua valinnan tekemisessä!

Miksi lisävaloja ylipäätään käytetään? Lisäkaukovalojen ykköstehtävä on antaa valotehoa sinne, mihin auton omat kaukovalot eivät yllä. Ylimääräinen valoteho auttaa valaisemaan paremmin kauas eteen ja tien penkoille. Parempi näkyvyys lisää huomattavasti enemmän liikenneturvallisuutta, kun reaktioaikaa saadaan pidennettyä yllättävän esteen ilmaantuessa. Eikä ajomukavuutta pidä unohtaa!

Millainen valokuvion pitää olla?

Lisävalojen valokuvion päättämisessä auttaa vertaaminen oman auton valokuvioon. Mikäli auton alkuperäiset valaisimet ovat hyvät ja valoa riittää penkalle asti koko kantomatkan pituudelta, on silloin hyvä valita lisävalo, jossa on pistemmäinen ja pitkäkantoinen valokeila. Jos omat valot muistuttavat valoteholta lähinnä kynttilää, suosittelemme siinä tapauksessa valitsemaan leveämmällä keilalla olevat valaisimet, jolloin ojat ja tien penkat ovat valaistuna heti auton keulasta lähtien.

Mistä sitten tietää, millainen valokuvio lisävalossa on? Valokuviota sekä valotehoa voi arvioida karkeasti lisävalon tiedoissa ilmoitetusta referenssiluvusta. Eli mitä suurempi referenssiluku, sitä enemmän valotehoa ja/tai pistemäisempi valokeila valaisimessa on.

Valoteho vai ulkonäkö?

Kysymys ei rajoita valintaa millään tavalla: voi valita lisävalot ensisijaisesti ulkonäön perusteella. Valoja on kahta eri mallia, perinteiset pyöreät lamput ja paneelivalot. Useat mieltävät pyöreiden lisävalojen sopivan erityisen hyvin pyöreitä linjoja omaaviin autoihin, paneelivalo taas sopii paremmin teräväkulmaisiin autoihin. 

Lisävalon mallilla ei ole merkittävää vaikutusta valokuvioon tai -tehoon. Molemmista malleista löytyy valokuvioon sekä leveitä että kapeita vaihtoehtoja. Nykyisin led-tekniikka mahdollistaa valotehon riittävyyden molempiin malleihin! Jos haluat varmistaa huippu näkyvyyden tien molemmin puolin, valokuviolle saadaan huomattavasti leveyttä asentamalla kaksi tai kolme pyöreää lisävaloa vierekkäin.

Paneelivalot ovat oivallinen valinta, jos linjakas ulkonäkö, siro runko sekä matala ja huomaamaton asennus on tärkeitä ominaisuuksia lisävaloissa. Erityisesti uusissa autoissa paneelivaloja on suosittu huomattavasti perinteisiä pyöreitä valoja enemmän. Mallin kannalta kyse on loppujen lopuksi mielipideasioista, sillä joku haluaa valoista suuret ja näyttävät, toiset taas mahdollisimman huomaamattomat ja sirot.

Saanko asentaa minkä tahansa lisävalon auton keulaan?

Elokuussa 2017 voimaan tuli uusi laki, jonka mukaan kaukovalaisimia henkilöautossa saa olla 2-5 kappaletta, auton omat kaukovalot mukaan laskettuna. Lisävaloja saa siis kytkeä 1-3 kappaletta. Näin ollen yksittäinen paneeli on laillinen, samoin kuin kolmen pyöreän valon asennus.

Tärkeintä on kuitenkin huomioida auton omien kaukovalojen ja lisävalojen yhteenlaskettu referenssiluku, joka saa olla enintään 100. Tarkista siis ensin auton omien valojen referenssiluku, jonka saa selville e-hyväksyntämerkin oikealta puolelta ja se on yleensä ilmoitettu auton valojen umpiossa tai umpion päällä. Eli vähennä 100 – (auton valojen referenssiluku) = jäljelle jäävä referenssilukema lisävaloja varten.

Nyt olet valmis lisävalokaupoille!

Valikoimamme on kattava ja monipuolinen, joten löydät taatusti oikean lisävalon autoosi. Tutustu pyöreisiin lisävalomallistoihin tai katsele paneelivalojen valikoimaa. Jos olet epävarma valintaa tehdessä, ota meihin yhteyttä. Neuvomme sinua valinnassa mielellämme!